En directe: De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
A continuació:
De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
De 07:00 a 08:00
Notícies en Xarxa
L'expedició a l'Argub s'ha presentat aquest migdia a la Casa Duran/ Roger Benet L'expedició a l'Argub s'ha presentat aquest migdia a la Casa Duran/ Roger Benet
18.10.2018 14:16

L'expedició sabadellenca als camps de refugiats de l'Argub creix fins als 25 integrants

L'expedició sabadellenca als camps de refugiats de l'Argub, al Sàhara, augmenta aquest any els seus integrants per actuar en l'àmbit sanitari i socioeducatiu en aquesta zona, en situació de precarietat des de fa dècades. Des del 26 d'octubre fins al 8 de novembre, 25 voluntaris, entre professionals sanitaris del Taulí i joves de l'Institut Ribot i Serra i la Universitat de Barcelona impulsaran els seus projectes en aquest poble argemanat amb Sabadell. D'aquesta manera, es consolida el canvi d'enfocament de l'expedició introduït l'any passat per enfortir l'actuació als camps dels refugiats per tal que tingui un impacte més gran. "Ha canviat la visió, fent que el projecte s'estengui a tot el Taulí, més enllà de l'àmbit quirúrgic", ha apuntat la directora executiva del centre sabadellenc, Cristina Carod.

L'actuació sanitària que va donar origen a aquest projecte fa anys encara es manté en aquesta edició com un dels pals de paller. Aquest any, dos anestesistes, tres infermeres quirúrgics, dos pediatres i un dermatòleg diagnosticaran i operaran els residents dels camps que ho necessitin. L'any passat van poder fer 236 visites, 105 intervencions quirúrgiques i 112 atencions a malalts. D'altra banda, com a novetat, posaran en marxa un nou projecte de lluita contra la sarna, que té una alta incidència en la població de la zona. "Hi ha un tema higiènic, que consisteix en canviar maneres de fer, que a vegades són culturals. Perquè si fas un tractament però no et desfàs de la roba contaminada, no serveix de res", assenyala Carod. A més, per tractar la malaltia amb fàrmacs, s'ha iniciat una col·laboració amb un laboratori de medicaments genèrics de la zona, que rebrà una subvenció de l'Ajuntament de Sabadell.

L'altra pota de l'expedició, iniciada l'any passat com a prova pilot amb 7 alumnes de l'Institut Ribot i Serra, és l'educativa. Davant de l'èxit de l'edició anterior, aquest any la implicació creix fins als 13 joves del mateix institut i de la Universitat de Barcelona, escollits a través d'un procés obert. Tots ells s'encarregaran d'organitzar activitats socioeducatives, als matins en una escola i a les tardes al carrer. "Coneixent més la realitat dels camps, les activitats les hem acotat més. També hem preparat els joves, perquè no és com fer activitats aquí. Allà veus que estàs al no res i que aquells nens, allà, no hi tenen futur", ha assenyalat la regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferrándiz. Per acabar de complementar aquest projecte, integrants del Taller d'Art, Cultura i Creació de l'Estruch immortalitzaran en imatges tot el que faci l'expedició sobre el terreny per difondre-les quan tornin.