En directe: De 07:00 a 08:00
Notícies en Xarxa
A continuació:
De 08:00 a 10:00
Notícies Matí
De 10:00 a 11:00
L’hora lúdica
Un Aplec de la Salut | Roger Benet Un Aplec de la Salut | Roger Benet
07.05.2024 13:08

La llegenda de La Salut reviurà aquest cap de setmana

La Comissió de les Festes de La Salut ha organitzat un relat sobre els orígens d'aquesta celebració i l'explicarà a tota la ciutadania a través de diferents activitats lligades entre elles. A trets generals, la llegenda diu que durant les pestes europees del segle XVI i XVII, els sabadellencs es confinaven a la Serra de Sant Islce, a una banda del Ripoll, i en un d'aquests episodis tothom qui va beure aigua beneïda de la Font Vella, es va curar. Per tant, per reconstruir aquesta història, les activitats començaran divendres al vespre amb l'anomenada 'Empestada' i s'acabaran dilluns amb el 'retrobament'. Durant el cap de setmana, els afectats hauran de pujar a La Salut per trobar aquesta aigua i intentar curar-se.
 

"Divendres serà el dia en què ens empestarem. Després del pregó hi haurà una cercavila que hem anomenat l'Empestada, que és una cercavila que trenca tota la lògica de les cercaviles perquè no té recorregut: les entitats de cultura popular voltaran pel centre de Sabadell durant una hora i sense recorregut fix per empestar la gent"

"L'endemà hi haurà una galejada per anunciar aquest contagi i, els empestats, hauran de pujar a La Salut per aïllar-se. Quan trobin l'aigua, l'hauran de baixar fins al carrer de La Salut amb una bota que hem fet"

"A la plaça del Doctor Robert ens esperarà el Ball de Diables per fer una escenificació entre el bé (nosaltres, l'aigua) i el mal (ells, els diables). Si els guanyem, ens podrem curar i l'aigua arribarà a la ciutat per curar-nos de la sequera, que és la pesta d'aquest any. Aleshores començarà el corremistos per simbolitzar aquest repartiment de l'aigua"

Rubèn Ramiro, membre de la Comissió de Festes de La Salut


Enguany se celebrarà la primera edició d'aquesta nova iniciativa impulsada per una quinzena de colles de cultura popular de la ciutat i per tal que cali bé en els sabadellencs hi haurà un pamflet explicatiu de cada etapa en què es divideix el programa. En total en són quatre (La tragèdia: la pesta; el miracle: l'aigua; el renaixement; la festa i, finalment, el retrobament: la ciutat) i Rubèn Ramiro i Isabel Porta, dos membres de la Comissió de les Festes de La Salut, han explicat que la intenció és mantenir el format de cara als pròxims anys, però adequant-los als contextos corresponents.
 

"La pesta prendrà cada any una mesura diferent. Enguany la pesta que ens afecta a tots és la sequera, però l'any que ve en serà una altra"

"Això sí: sempre prendrà una forma física a través d'una figura durant les festes de La Salut, que es presentarà divendres durant el pregó i, dissabte, quan arribi l'aigua a la ciutat, es cremarà. Com si fossin les falles"


Rubèn Ramiro

 

Jocs d'aigua en plena sequera?


Malgrat que justament aquest dimarts, quan s'ha presentat el programa extra oficial de La Salut, la Generalitat ha aixecat la majoria de restriccions pels municipis que depenen del sistema Ter-Llobregat, l'aigua que s'utilitzarà per acabar amb la pesta d'aquest any (la sequera) serà una beguda feta per la mateixa Comissió de les Festes de La Salut. Els ingredients es mantenen en secret, però hi haurà dues receptes: una amb alcohol i l'altra, sense. 

salut