En directe: De 09:00 a 10:00
Sons a cau d’orella
A continuació:
De 10:00 a 11:00
La caverna galàctica (R)
De 11:00 a 11:30
L’hora del conte
Jèssica Neuquelman i el David Vila i Ros, en una de les primeres imatges de "Llenguaferits" Jèssica Neuquelman i el David Vila i Ros, en una de les primeres imatges de "Llenguaferits"
20.08.2020 16:59

Llenguaferits: bojos per les llengües, bojos pel català

Als amants de conrear les lletres se'ls anomena lletraferits. Ara a Sabadell han aparegut els Llenguaferits, és a dir, uns amants de mantenir vives les llengües. Aquest amor pels idiomes consisteix en un projecte que ja es pot seguir a InstagramYoutube, impulsat per uns bojos pel català i per les llengües.

L'equip el componen dos personatges amb samarretes de ratlles que fan carretera amb un cotxe està al final de la seva vida útil i que veu com s'acosta el moment del seu desballestament a passos de gegant. Es tracta de la Jèssica Neuquelman i el David Vila i Ros, els quals, com explica el darrer, es van conèixer "en una biblioteca. Vam començar a parlar de llengua" fins a descobrir que "tots dos érem uns enamorats de la diversitat lingüística". També tenen preferència per les curiositats lingüístiques, i "parlant, parlant vam dir: i si això ho compartim?", rebla Vila.

La seva passió és gairebé una forma de vida, amb un punt extravagant, que els ha portat a tirar endavant diferents iniciatives, diu l'escriptor sabadellenc, com ara "un microespai radiofònic" que "va quedar aturat pel confinament". Mentrestant, es van plantejar "anar voltant pel país" i "fer petits vídeos divertits" per "acostar la llengua i la diversitat lingüística a la gent". Aquí podeu veure, a tall d'exemple, el vídeo que van gravar a Banyoles:


També hi ha capítols de la Cerdanya, el Penedès, que s'associen a guies didàctiques per treballar la llengua. La resposta, de moment és positiva. Segons Vila, hi ajuda que la llengua és un tema del qual "tothom en té una opinió formada". Pels llenguaferits, és dramàtic que el 90% de les 6.000 que es parlen al món, puguin desaparèixer.

A més, voldrien que els idiomes es desmarquessin políticament. Però la seriositat no treu el component lleuger. La Jèssica creu que, precisament, al debat cal "donar-li aquesta lleugeresa, a més a més, en aquest temps de la Covid i del confinament" que en el seu cas, ha coincidit amb un moment "molt creatiu". A partir d'aquí es pot debatre sobre la substitució lingüística, el canvi de llengua davant d'un desconegut o l'ús que fan els joves de la llengua; de l'idioma, s'entén.