En directe: De 03:00 a 05:00
Connectats (R)
A continuació:
De 05:00 a 07:00
Al Matí (R)
De 07:00 a 09:00
Notícies en Xarxa
Marta Farrés i els tinents d'alcaldessa Pol Gibert i Eloi Cortés, al ple municipal | Júlia Ramon Marta Farrés i els tinents d'alcaldessa Pol Gibert i Eloi Cortés, al ple municipal | Júlia Ramon
25.06.2024 20:33

L'oposició qüestiona una dotzena de despeses a càrrec de polítics i funcionaris

Un dels punts més extensos del ple municipal del juny (més d'una hora i mitja) ha estat el relatiu a les despeses generades en 12 viatges de l'alcaldessa Marta Farrés i altres membres del consistori. L'interventor de l'Ajuntament ha demanat revisar 6.000 euros en un total de tres anys que tant Farrés com tinents d'alcaldessa, regidors i tècnics municipals s'han gastat en dietes i viatges.

 

Farrés, en tres viatges


De la dotzena dels viatges analitzats, en tres hi era Marta Farrés. Tots han estat a Madrid i, segons ha defensat ella mateixa, han servit per vetllar pels interessos de Sabadell. Un ha estat per negociar sobre la recuperació de la Caserna de la Guàrdia Civil; en un altre, per parlar sobre l'edifici de Correus (on vol fer-hi pisos) i, en un altre, on van visitar una exposició tèxtil amb el tinent Lluís Matas (Projecció de Ciutat i Turisme), per agafar idees i referents de cara al futur museu de Sabadell. Per totes tres ocasions, Farrés ha defensat que aquestes converses s'han de fer presencialment i, pel que fa als tiquets que han sobrepassat l'import màxim establert, Farrés ha subratllat que els preus des de la pandèmia fins ara han pujat considerablement i per això el decret ha quedat desfasat.  

 

L'oposició, recela


L'oposició s'hi ha llençat carregada de retrets i escepticismes sobre l'import d'aquestes despeses. En general, consideren que era possible trobar opcions més econòmiques. Joan Mena, el portaveu de Sabadell En Comú Podem, per exemple, ha qüestionat si la visita que va fer Marta Farrés com a representant de l'Arc Metropolità no hauria d'haver estat finançada per aquest organisme en lloc de carregar-la a l'Ajuntament. 
 

Actualització de la regulació


L'origen de tot plegat rau en el reial decret que regula els preus per aquests tipus de representacions institucionals, un document que no s'actualitzava des del 2005. Per evitar una situació similar, el govern municipal ha aprovat l'actualització de les dietes d'allotjament i manutenció en funció de l'IPC (Índex de Preus al Consum). D'aquesta manera, s'estableixen 161 euros en allotjaments més 53 euros en dietes en viatges a Espanya, amb un 'extra' de 75 euros al dia quan hi hagi esdeveniments que facin pujar els preus (com fires, concerts o congressos, per exemple).