Manel Cervantes (Malalties Infeccioses Taulí): "Mantenir la distància de seguretat no farà mal a ningú. L'ús de mascareta sí"
El director del Servei de Malalties Infeccioses del Taulí, el doctor Manel Cervantes, carrega contra el possible ús obligatori de mascaretes a tot l'espai públic que està estudiant el govern espanyol. En declaracions a El Cafè de la Ràdio, Cervantes ha assegurat que aquests elements no són la solució per evitar contagis de coronavirus i, fins i tot, poden estar contraindicades en persones amb problemes respiratoris: "Mantenir la distància de seguretat no farà mal a ningú. Portar una mascareta innecessària pot fer mal a algú. I si és de les que protegeixen més, la gent amb problemes respiratoris no se l'hauria de posar mai. Només quan està dins un hospital". En aquest mateix sentit, el doctor del Taulí també assegura que la utilització de les mascaretes per complir amb la seva funció en un espai tancat i on no es poden mantenir les distàncies de seguretat, però a l'aire lliure "no serveix per res". "No veig clar que les mascaretes s'hagin de quedar per sempre. Sobretot perquè redueix els riscos, però aquesta sensació que si portes mascareta estàs protegit, està fora de la realitat", insisteix Cervantes.
La vacuna no arribarà a curt termini
El director del Servei de Malalties Infeccioses del Taulí també s'ha referit a la possibilitat que una vacuna acabi amb el coronavirus i ha lamentat que, tot i els esforços que s'estan destinant a trobar-ne una d'efectiva en un termini de sis mesos, és molt poc probable que s'aconsegueixi. En aquest sentit, recorda que amb vacunes només s'ha erradicat una sola malaltia al món, la verola, i que de malalties com el VIH encara se n'està buscant, 30 anys després. "Estaria encantat d'equivocar-me, però no veig tan clar que sigui fàcil trobar una vacuna del coronavirus en sis mesos", lamenta.
Què passarà en els pròxims mesos?
Mentre la vacuna no arriba, Cervantes confia que factors ambientals com l'augment de les temperatures contribueixin a contenir el virus, tal com ja s'ha observat que ha passat a la Xina. Malgrat tot, el doctor insisteix que això no suposa que el coronavirus desaparegui i, de fet, la probabilitat d'un possible rebrot de cara als mesos d'octubre o novembre seria bastant alta. "Què pot passar a l'octubre? Que no torni mai més. Però no és fàcil, perquè amb els viatges que fem pel món, si en aquest moment pugen els casos a l'hemisferi sud, res ens garanteix que es pugui eliminar el virus", conclou Cervantes.