En directe: De 13:00 a 14:00
Fils de ciutat (R)
A continuació:
De 14:00 a 15:00
Notícies en Xarxa
De 15:00 a 15:30
El món és digital (R)
Forca, Ester i Garcia, en una visita a Ràdio Sabadell | Roger Benet Forca, Ester i Garcia, en una visita a Ràdio Sabadell | Roger Benet
23.07.2021 9:21

Quatre sabadellencs i nou esportistes del Club Natació Sabadell, a Tòquio 2020

A les 13h es posen en marxa a l’Estadi Olímpic de Tòquio els Jocs de la XXXII Olimpíada. Uns Jocs que també són els de la pandèmia, els endarrerits un any i els de l’absència de públic a les graderies. Un cop més, però, compten amb una nombrosa participació sabadellenca: quatre esportistes nascuts a la ciutat i nou del Club Natació Sabadell. Una xifra prou significativa, però que suposa un descens respecte de les últimes cites olímpiques. A Rio, per exemple, van ser cinc representants de la ciutat —Maica Garcia, Mati Ortiz, Judith Forca, Lucila Pascua, Judit Ignacio— i 18 del Club; a Londres, vuit —Maica Garcia, Mati Ortiz, Xavi Vallès, Aschwin Wildeboer, Judit Ignacio, Clàudia Dasca, Cristian Tello, Sara Ramírez— i 15. A tots dos Jocs es van aconseguir les primeres medalles femenines de la història de Sabadell: les plates de Mati i Maica en waterpolo al 2012 i la de Lucila en bàsquet al 2016. Totes tres se sumaven a la del waterpolista Josep Picó a Barcelona 1992. Les opcions en aquest 2021 semblen intactes. Repassem els noms dels quals haurem d’estar pendents a Tòquio.

 

HANDBOL

Aleix Gómez serà el primer sabadellenc que entrarà en competició. Ho farà demà (9:15h) en el debut de la selecció espanyola d’handbol contra Alemanya. Després vindran Noruega, el Brasil, França i l’Argentina a la fase de grups. El combinat de Jordi Ribera és el vigent campió d’Europa i bronze mundial, però a una cita olímpica mai ha passat de la tercera plaça. L’última, l’any 2008. Per a l’extrem de 24 anys del Barça, inclòs en el set ideal de l’última Champions, seran els seus primers Jocs Olímpics i recull el testimoni dels Wildeboer, Tello o Vallès, els últims esportistes sabadellencs masculins que van participar fa nou anys a Londres.

“Comparteix posició amb el Ferran Solé, que sí que potser juga una mica més, però en general crec que es reparteixen molt els minuts. L’Aleix, a la final de l’Europeu, va tirar un penal en l’últim minut que pràcticament va donar la victòria i no li tremola el pols. Ha d’anar agafant més responsabilitat perquè no li pesa la pressió”

“A priori, el grup d’Espanya és el més potent, tot i que dels sis equips se’n classifiquen quatre i no haurien de tenir cap tipus de problema. Si, pel que sigui, patines en algun partit, podries acabar tercer o quart i aparellar-te amb Dinamarca, Egipte, Portugal, Suècia…”

Bernat Correro, jugador de l'OAR Gràcia

 

WATERPOLO

És la disciplina que més representants del Club ha aportat als Jocs en els darrers anys. Enguany, però, gairebé sota mínims. A la competició femenina hi van quatre waterpolistes: les sabadellenques Maica Garcia —tercera participació— i Judith Forca, Laura Ester i Irene González. A la masculina, només l’egarenc Bernat Sanahuja després de quedar-se fora Sergi Cabanas i Edu Lorrio. Amb el permís de l’equip femení dels Estats Units, Espanya va amb aspiracions màximes. Les noies, actuals campiones d’Europa i subcampiones del món, debuten demà (11:20h) contra Sud-àfrica i després es veuran les cares amb el Canadà, els Països Baixos de Sabrina van der Sloot i Maartje Keuning, dues representants més del Club, i el Brasil. Per la seva part, els nois, subcampions continentals i mundials, comencen diumenge (11:20h) contra un dels ‘cocos’, Sèrbia, i també han de jugar a la fase de grups contra Montenegro, el Kazakhstan i Austràlia.

“Penso que, tant a la selecció masculina com a la femenina, tenim dos grans equips i ja portem anys demostrant com treballem aquí a Catalunya i a Espanya, i crec que tenim totes les opcions del món”

“A la línia femenina estem a la banda contrària dels Estats Units, que és el ‘coco’, i intentar no quedar quartes. Al grup has d’intentar quedar primer, creuar-te amb un quart i després, el que sempre diem, és un partit de quarts però et pot tocar Rússia. Està molt igualat”

David Palma, entrenador de l'Astralpool femení

 

NATACIÓ

Acostumats també a tenir una bona representació del Club en els darrers anys amb els WIldeboer, Ignacio i companyia, l’única nedadora present a Tòquio és Marina Garcia. Als 27 anys, la cita de Tòquio arriba en plenitud per a la nedadora barcelonina, que l’últim cop va participar a Londres quan en tenia 18. La seva prova estrella, els 200 braça, no serà aliena a una situació curiosa al Japó. Al contrari del que passa habitualment, les eliminatòries de la natació seran a la tarda i les finals, al matí. És a dir, a la matinada nostra. El debut de Garcia a les sèries serà dimecres de la setmana que ve (12:52h).

“Està en el millor moment de forma de tota la temporada. Nosaltres vam plantejar un treball general del setembre al desembre per nedar per sota de la mínima. Després hem anat més específics, a l’Europeu va nedar més ràpida i ara els símptomes als entrenaments és que està bastant forta. Ella està al rànquing cap a la 20 i l’objectiu real és passar el tall de semifinals i estar entre les 16 millors”

“Serà una mica atípic, ja que les eliminatòries es neden a la tarda i creiem que el nivell serà molt alt, com al 2008. Si aconsegueixes passar aquest primer tall, poden haver-hi sorpreses perquè als matins no sempre tothom és capaç de competir igual que a les tardes”

Jose Antonio del Castillo 'Casti', entrenador del Club

 

NATACIÓ ARTÍSTICA

Ona Carbonell ha estat notícia a la prèvia dels Jocs denunciant les dificultats per compaginar la competició amb la lactància. La capitana de la delegació espanyola de la natació artística va ser mare l’any passat i l’ajornament dels Jocs l’ha afavorit perquè no tenia previst participar-hi al 2020. Ara, als 31 anys, li arriba l’última oportunitat olímpica, a la qual va ser plata i bronze al 2012. Aquest cop, però, competirà per equips després de classificar-se al preolímpic de Barcelona. En el programa aquàtic, la natació artística anirà al final de tot. Haurem d’esperar fins al 6 d’agost per veure el debut de la representant del Natació Sabadell a la rutina tècnica. L’endemà nedarà la lliure.

“Tant l’Ona com l’equip sencer han treballat moltíssim, han suat, han plorat i han entrenat el que no està escrit. Jo he vist una millora molt gran en els últims anys i, tot i la covid, han acabat de millorar molt en l’últim any”

“Realment crec que tenen molt bones opcions. És veritat que tots els altres països estan molt forts, especialment els duets, i no tenim ni idea de com està la Xina o el Japó, però elles estan molt preparades i han d’estar contentes del treball fet”

Emma Garcia, nedadora artística sabadellenca i integrant del duet mixt

 

HOQUEI HERBA

Aleix Gómez, Maica Garcia, Judith Forca… i Albert Bertran. Serà el quart atleta sabadellenc als Jocs. Un nom gairebé desconegut per al públic local en un esport eminentment egarenc. Aquest redstick de 27 anys va néixer a la ciutat i fins als 12 hi va residir abans de mudar-se a Matadepera. Ara juga a l’Atlètic Terrassa i ha estat convocat per anar a Tòquio… però com a suplent.