En directe: De 20:00 a 21:00
Tribuna Preferent
A continuació:
De 21:00 a 22:00
Generació BSO
De 22:00 a 22:15
Notícies Migdia (R)
La nova Primera RFEF encara no té imatge corporativa | RFEF La nova Primera RFEF encara no té imatge corporativa | RFEF
02.06.2021 15:05

Què se sap de moment de la nova Primera RFEF on jugarà el Sabadell?

Demà és un dia clau al Centre d'Esports Sabadell. Més enllà de la reunió amb Antonio Hidalgo per saber si el futur del tècnic de Canovelles passa per la banqueta de la Nova Creu Alta, al matí (11:30h) hi ha convocada una reunió a la Ciudad del Fútbol de Las Rozas entre el president de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, i els 40 equips que han de formar part de la nova Primera RFEF. Serà la segona trobada després de la del passat 15 d'abril i hauria de servir per definir més detalls al voltant del funcionament d'aquesta lliga batejada com "la categoria d'excel·lència dins del futbol espanyol no professional". Això és el que se sap fins al moment:
 

Sistema de competició

La tradicional Segona 'B' de 80 equips, a excepció del curs passat per la pandèmia, deixa pas a una lliga de 40 equips dividits en dos grups de 20. El calendari tindrà 38 jornades i està per decidir quan començarà, tot i que es parla de l'últim cap de setmana d'agost o el primer de setembre. El campió de cada grup pujarà directament, mentre que del segon al cinquè es farà un playoff de dues eliminatòries en una mateixa seu i a partit únic, amb pròrrogues incloses i només tanda de penals si els dos equips han acabat en la mateixa posició. Del setzè al vintè baixaran a la Segona RFEF.
 

Composició dels grups

És un dels punts estrella de la reunió de demà. La distribució s'ha de fer per criteri geogràfic i alguns mitjans apunten que no hi haurà fumata blanca, tot i que es posaran propostes damunt la taula. La que ha agafat més cos en les últimes hores passaria per dividir el país en nord i sud. El Sabadell jugaria amb la resta de catalans (Barcelona 'B', Cornellà, Llagostera, Nàstic) i l'Andorra, i també visitaria Navarra (Tudelano), La Rioja (Calahorra, SD Logroñés, UD Logroñés), el País Basc (Bilbao Athletic, Real Unión), Castella i Lleó (Cultural Leonesa, Unionistas, Valladolid Promesas, Zamora), Cantàbria (Racing Santander) i Galícia (Celta 'B', Deportivo, Racing Ferrol).
 

Plantilles

A l'abril, l'RFEF va traslladar que cada equip disposaria de 24 fitxes, tres d'elles per als porters, i que vuit haurien d'anar destinades als sub-23. Aquest últim punt va aixecar polseguera, ja que els clubs entenien que la norma beneficiava els filials i no es descarta que la xifra final es pugui reduir demà. No hi haurà tampoc topall d'extracomunitaris. El límit salarial dels jugadors també serà un dels punts de conflicte al marge de la reunió. Segons Cazurreando, l'RFEF vol que sigui de 24.000 euros anuals i l'AFE, 38.000.
 

Criteris econòmics i televisius

De moment se sap que els clubs hauran de presentar un aval de 200.000 euros per participar, una quantitat que seria superior per als clubs amb més pressupost. Els 40 equips rebran 50.000 euros de subvenció per cobrir costos de desplaçaments. I la gran part del pastís —es parla d'entre 250.000 i 300.000 euros—, hauria de venir de la venda centralitzada dels drets televisius. Ara mateix hi ha dos candidats: DAZN i Footters. L'estructura de pagaments que proposa l'RFEF planteja que el 50% es reparteixi de forma equitativa entre els clubs, el 25% en funció de la classificació i l'altre 25% en funció de les audiències. No es descarten més ingressos si es venen els naming rights de la competició, com passa a Primera i Segona amb el Santander.
 

Moratòries

I ja per últim, tots els clubs de la Primera RFEF hauran de complir uns requisits estructurals per participar-hi. D'entrada, des de ja, un sistema d'il·luminació adequat. A partir de la temporada següent, tots els camps hauran de ser de gespa natural. A Catalunya, per exemple, s'hi haurien d'adaptar el Cornellà o el Llagostera si es mantenen. Però és que a la 2023-24, tots els estadis haurien de tenir una capacitat mínima de 4.000 seients, un requisit que ara mateix no es compliria en un de cada quatre casos.