En directe: De 16:00 a 19:00
Connectats
A continuació:
De 19:00 a 19:30
Això va de sèrie
De 19:30 a 20:00
El Món es digital
Un mosquit tigre vist des del microscopi | ACN Un mosquit tigre vist des del microscopi | ACN
23.05.2017 13:41

Ramon Vidal, regidor de salut: "La presència del mosquit tigre a Sabadell està controlada i reduïda"

Un dels reptes de salut pública quan arriben les altes temperatures és la lluita contra el mosquit tigre. "No és que hàgem aconseguit eliminar del tot el mosquit, però el tenim controlat" ha explicat a Ràdio Sabadell el regidor de salut, Ramon Vidal. I per arribar fins a aquest punt, Vidal assenyala que s'ha hagut de treballar des de "la prevenció". En aquesta tasca, un dels principals avantatges és el coneixement dels hàbits de reproducció de l'espècie. Per exemple, els científics saben que per proliferar el mosquit necessita trobar espais d'aigües estancades on deixar les seves larves. "Aquestes larves tenen un període de vida molt curt i un radi d'acció de poca distància" assenyala Vidal.

Per treballar en el control del mosquit tigre, l'Ajuntament compta amb la col·laboració ciutadana alertant a la regidoria de salut de la presència de larves o de mosquits i evitant deixar aigua estancada sota les plantes o en alguns embornals. Quan es detecta la presència d'un d'aquests insectes, membres de la regidoria van al lloc dels fets i treballen per netejar-lo de larves o d'insectes.

Mosquito Alert
El regidor de salut explica que a Sabadell hi ha poques denúncies per la presència del mosquit tigre i que, molts d'aquests avisos arriben a través de l'aplicació Mosquito Alert. Aquesta eina té la voluntat de detectar els focus del mosquit tigre existents a Catalunya per eliminar-los i evitar la proliferació d'aquest insecte. El mecanisme fa anys que funciona, però aquesta primavera ha ampliat el seu abast. Actualment permet als ciutadans denunciar la presència de mosquit tigre a casa seva, però també s'ha convertit en un mecanisme per tal que l'administració pública pugui saber en quin estat es troben els principals focus d'aigua estancada, com ara els embornals. "Els Ajuntaments podran fer una cartografia d'embornals i, a més, podran apuntar si han fet o no un tractament" ha explicat a Ràdio Sabadell, un dels impulsors del portal Frederic Bartumeus.

Incidència del mosquit tigre a la salut pública
El mosquit tigre va arribar fa dotze anys a Catalunya, explica Bartumeus. Llavors, les malalties tropicals, com el dengue o el zika, no es transmetien. "La gent podia viatjar i tornar amb una malaltia d'aquestes, però es podia tractar i no calia patir perquè un mosquit la contagiés a alguna altra persona" diu Bartumeus. Tot i això, actualment el mosquit tigre sí que podria fer-ho. En qualsevol cas, un dels impulsors del Mosquito Alert ha volgut deixar clar que, de moment, no s'ha produït cap cas d'aquestes característiques a casa nostra. I, en aquesta línia, destaca que l'única manera de minimitzar aquest risc és tenir un estricte control de les poblacions de mosquit que hi ha arreu de Catalunya. Una tasca que s'ha de fer de manera conjunta entre la població civil i les administracions.