En directe: De 13:00 a 14:00
Hotel Suís
A continuació:
De 14:00 a 14:15
Notícies Migdia
De 14:15 a 15:00
Fórmula Musical
Una de les fotografies dels viatges a Bòsnia present a l'exposició | Oriol  Casanovas Puigjaner Una de les fotografies dels viatges a Bòsnia present a l'exposició | Oriol Casanovas Puigjaner
15.11.2020 11:08

Sabadell recorda les dones violades de la Guerra de Bòsnia amb una exposició al Casal Pere Quart

Es compleixen 25 anys de la fi d'un dels conflictes més sagnants de l'última meitat del segle XX; la guerra de Bòsnia. Les ambicions de Franco Tuđman i Slodoban Milošević van xocar militarment amb un enfrontament que va provocar més de 100.000 víctimes, neteges ètniques amb 1,8 milions de desplaçats i crims contra la humanitat. Un enfrontament en què el cos de les dones també eren part del camp de batalla. Ara una exposició de l'Associació Cultura i Conflicte ha volgut recordar que durant els anys de la guerra entre 25.000 i 50.000 dones van ser violades a banda i banda del front.

El Casal Pere Quart acull a partir d'avui i fins dilluns dia 30 que ve l'exposició de fotografia del fotògraf Oriol Casanovas Puigjaner amb els testimonis reals. "Nosaltres parlem que aquestes dones son supervivents de la guerra i víctimes de la pau, ja que durant aquests 25 anys han patit tant o més el trauma perquè les institucions locals i internacionals les han oblidat" ha explicat Teresa Turiera de l'Associació Cultura i Conflicte. La seva voluntat és que no caiguin en l'oblit, ja que per moltes dones ha estat un trauma en silenci. Qui visiti l'exposició al Casal trobarà les fotografies, però també els llençols blancs, un símbol de la Sarajevo assetjada en què s'utilitzaven per dificultar la visibilitat dels franctiradors.

L'exposició s'expandeix i es podrà veure als Centres Cívics de Can Rull, Torre-Romeu, Can Deu i La Creu de Barberà i tindrà diferents llenguatges artístics, ja que en aquests centres cívics hi haurà 4 fotografies d'Anna Surinyach, Paula Bronstein, Teresa Palomo i Helena Mucha que parlen de dones víctimes d'altres conflictes. "Hem de dir ben clar que les dones no som una eina de guerra" explicava a el Cafè de la Ràdio la regidora i tinenta de Drets Civils d'alcaldessa Marta Morell.


Les activitats seguiran amb un documental i una obra de teatre

Si les condicions sanitàries el 9 de desembre seria el dia per l'obra de teatre escrita per Anna Maria Arqué. L'Ajuntament està treballant amb l'Associació Conflicte i Cultura per buscar una nova data pel cinefòrum i veure el documental "Encara hi ha algú al Bosc" produït en col·laboració amb Bonobo Films. "En l'obra de teatre fem un joc de miralls entre la Bòsnia dels anys 90 i Barcelona, quan estàvem en plena celebració dels JJOO" recorda Teresa Turiera.

El documental que l'Associació ha resseguit les històries de tres dones 25 anys després. "No ens hem volgut enfocar als mals de la guerra sinó a la violència contra les dones pel fet de ser dones" assegura Turiera. Segons Morell s'estaria buscant una data de cara al desembre, però encara no hi ha dies sobre el calendari. El programa de Sabadell amb la Guerra de Bòsnia s'allargarà fins a l'estiu que ve amb activitats pensades per als més joves, com ha avançat la regidora.

Escolta l'entrevista sencera a El Cafè de la Ràdio amb Teresa Turiera i Marta Morell: