Sabadell recupera el llegat de la fotògrafa pionera Maria Codina
En una maleta de fusta, com la de Capa o el fons Agustí Centelles, la ciutat ha trobat una col·lecció fotogràfica inèdita fins ara: la de Maria Codina. Després de la recerca dels tècnics de l'Arxiu Històric de Sabadell, la família Vila-Puig Morera ha reunit les fotografies fetes entre 1916 i 1926 amb instantànies de la ciutat, Caldes d'Estrac o un parell de viatges a Còrdova i Madrid fetes amb una càmera Kodak 9x12. De fet, va ser el seu fill qui ha conservat el llegat en una maleta i que ara passarà a formar part del fons de la ciutat. Aquest migdia s'ha fet la presentació de l'acord a la casa Duran entre els Vila-Puig Codina i l'Arxiu de Sabadell. Santiago Vila-Puig, fill de la Maria i d'en Joan Vila Puig, pintor sabadellenc, ha explicat que l'interès va venir d'un tècnic municipal que buscava l'obra de la seva mare:
"La seva creativitat es va veure recompensada amb el primer premi del certamen fotogràfic organitzat per l'Ajuntament de Sabadell en la categoria amateur. Era la primera dona que ho aconseguia" ha explicat Carles de la Rosa, regidor de Cultura de Sabadell.
Una obra fotogràfica fins ara inèdita i que Santiago va guardar en una maleta de fusta, avui es mostrava content de donar aquest testimoni únic a la ciutat.
"Cedir el patrimoni a l'arxiu serà una aportació física al conjunt, però serà possible que es pugui veure en un futur pròxim" ha afirmat.
Ara l'arxiu en començarà la digitalització que s'espera que estigui acabada a finals de 2022. La donació és molt més extensa, ja que la família ha llegat a l'arxiu altres fotografies de quatre membres de la nissaga, Maria Codina i el seu marit Joan Vila-Puig, Joan Morera i el mateix Santiago. En total, se sumaran als fons gairebé 3.000 fotografies.