En directe: De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
A continuació:
De 07:00 a 08:00
La Llanterna màgica (R)
De 08:00 a 09:00
Sardanes
Un contenidor de recollida pneumàtica | Roger Benet Un contenidor de recollida pneumàtica | Roger Benet
20.03.2019 11:50

Sabadell suspèn en la recollida selectiva dels residus

El Consorci per la Gestió de Residus del Vallès ha fet un crit d'alerta sobre el reciclatge a la ciutat en el seu últim informe de l'any passat. Només un de cada 3 deixalles generades a Sabadell es recullen de forma correcta. Traduït en xifres, els sabadellencs envien només un 32,91% dels residus al contenidor que toca, un fet que col·loca el municipi dins del grup de sis poblacions vallesanes que no assoleixen el 40% de recollida selectiva i en el conjunt del Vallès se situa en un 39%. 

La ciutat està a la cua de la recollida selectiva a la comarca i ha passat de reciclar 35,47% dels residus el 2011 a recollir el 32,91% l'any passat. En el cas del vidre, el paper i cartró i els envasos però Sabadell es troba sota de la mitjana de la comarca. Però és en matèria orgànica que la ciutat es troba amb les xifres més baixes del Vallès amb 23 quilos per persona i any, molt lluny de la mitjana de la comarca que està en 38.

Concha Zorrilla, directora tècnica del Consorci de Residus, apunta que cal canviar el mètode de recollida i provar altres sistemes com el porta a porta o la bossa personalitzada si volem augmentar la xifra de recollida selectiva. "Hi ha diferències de barri i sectors i es pot anar adaptant a cada tipus de zona o usuari, per exemple, el comerç és gran responsable de la generació de residus i es podria començar el porta a porta amb el comerç" ha explicat a Ràdio Sabadell.

Cada any els vallesans generem 423 quilos de residus, o el que és el mateix, 1 quilo i mig de deixalles cada dia. Això significa un repunt del 5 per cent respecte a 2017 i ens allunya de l'objectiu de 380 quilos per persona i any que hem de complir el 2020. Zorrilla, explica que cal atacar una assignatura pendent com és la recollida de l'orgànica però sobretot "crec que és una qüestió que l'ajuntament faci un tomb amb les seves polítiques de recollida, en el sentit de canviar el sistema o canvia el tipus de contenidor com a mínim i sobretot entrar en una campanya important d'entrega de contenidors i explicació."

Des del Consorci de Residus afirmen que seguiran fent campanyes de sensibilització, malgrat que sembla que ja no tenen efecte entre la població. Zorrilla apunta que cal fer canvis urgents per lluitar contra "l'estancament" si es vol assolir el 60 per cent de recollida selectiva marcat per l'Acord marc de Gestió de Residus i Recursos del Vallès Occidental 2016-2020(PREVOC).