En directe: De 16:00 a 19:00
Connectats
A continuació:
De 19:00 a 19:30
Això va de sèrie
De 19:30 a 20:00
El Món es digital
Imatge d'uns aqüífers | Reuters Imatge d'uns aqüífers | Reuters
05.02.2024 16:14

Sabadell vol aprofitar l'aigua freàtica per contrarestar les restriccions per sequera

L'Ajuntament de Sabadell treballa amb diferents estratègies per fer front a la sequera extrema que pateix la ciutat i la resta de Catalunya. A banda de l'esforç ciutadà per estalviar aigua en la mesura del possible, el consistori estudia la possibilitat de recuperar l'aigua freàtica, la que es va filtrant en el subsòl fruit de les pluges, per tal de destinar-la a usos per als quals no sigui necessari l'aigua potable com ara el reg de l'arbrat o els jardins, el reompliment del llac del Parc Catalunya o les piscines municipals, que fins a nou avís no es podran obrir a l'estiu. El tinent d'alcaldessa i regidor de Transició Energètica, Eloi Cortés, ha anunciat --en una entrevista a El Cafè de la Ràdio-- que faran un estudi hidrogeològic per saber si la ciutat pot disposar d'aquesta aigua freàtica.

 

"Amb un estudi hidrogeològic ens permeten des de la Generalitat utilitzar l'aigua freàtica. Estem a punt de tancar un estudi d'aquest tipus per localitzar els pous i mines de la ciutat i analitzar quina capacitat de produir aigua tenen i proposar una sèrie d'usos en coses que ara no contempla del decret de sequera"

 

De la mateixa manera, des del consistori també es treballa per desenvolupar una doble xarxa d'aigua regenerada a la ciutat. Actualment, el polígon de Sant Pau de Riu-sec ja compta amb un sistema d'aquest tipus que ara es vol exportar a la resta del municipi per tal que aquesta aigua no potable es pugui emprar de forma generalitzada. El tinent d'alcaldessa ha definit el projecte com "un dels més ambiciosos" en els quals ara mateix estan treballant de forma conjunta amb Aigües Sabadell.

 

Evitar les fuites d'aigua


Sobre el manteniment de la xarxa, Eloi Cortés ha subratllat que, en els últims anys, s'ha fet un treball intens per localitzar els dèficits més greus i reparar fuites per on s'escapaven litres i litres d'aigua. Segons ha apuntat, aquestes fuites s'han aconseguit reduir fins a un 7 %.

 

"Fem una feina invisible per tal que no hi hagi fuites i aprofitar tota l'aigua disponible. L'objectiu és que l'aigua de boca vagi on ha d'anar, a la ciutadania"

"Estem treballant per determinar els àmbits on és més urgent intervenir i que l'aigua no s'escapi. És una feina molt intensa i que volem continuar fent"

 

 

El Cafè de la Ràdio
Eloi Cortes, Transició Ecològica: "Tenim en marxa un estudi hidrogeologic per l'aigua freàtica"