En directe: De 20:00 a 21:00
Fórmula Musical
A continuació:
De 21:00 a 22:00
Amunt el teló
De 22:00 a 22:15
Notícies Migdia (R)
D'esquerra a dreta, Enric Blasco, Marta Farrés i Eloi Cortés | Ajuntament de Sabadell D'esquerra a dreta, Enric Blasco, Marta Farrés i Eloi Cortés | Ajuntament de Sabadell
15.02.2024 18:58

Sabadell tindrà capacitat per distribuir un 20 per cent d'aigua regenerada i del subsòl

Sabadell engegarà diverses actuacions entre aquest any i el que ve per reduir la compra d'aigua a la xarxa Ter-Llobregat. Entre les intervencions previstes hi ha l'ampliació de l'ús de l'aigua regenerada i freàtica procedent de la depuradora de Sant Pau de Riu-sec i les mines i pous amb què compta la ciutat. La idea és que en el context de sequera actual, la ciutat pugui avançar en el seu autoabastiment. La nova xarxa permetrà recuperar 2 hm3 d'aigua, l'equivalent a un vint per cent de l'aigua que es consumeix a la ciutat en un any, enfront el 2 per cent actual. Aquesta aigua s'utilitzarà per al reg, la neteja de carrers, cisternes d'edificis de nova construcció o processos industrials. La inversió global prevista per impulsar aquestes accions, que formen part d'una primera fase, és de 2 milions d'euros. En paral·lel, s'està elaborant un pla director per poder expandir la xarxa en un futur.

"Permetrà preservar al màxim l'aigua destinada al consum humà i només utilitzar els recursos d'aigua de boca per allò que sigui extremadament necessari. Volem autoabastar-nos al màxim d'aigua i, per tant, dotar-nos al màxim de recursos també per combatre el canvi climàtic"

"És un estalvi en els preus, perquè no és el mateix el preu de l'aigua potable que el de l'aigua regenerada. En el cas de l'aigua potable va subjecte a cànon i la regenerada no en té"

Marta Farrés, alcaldessa de Sabadell

 

comitè
Reunió del Comitè Operatiu de Sequera al Principal | Ajuntament de Sabadell

 

Aigua regenerada


L'ampliació de la xarxa que actualment funciona a Sant Pau de Riu-sec permetrà fer arribar aquesta aigua regenerada a través de canonades fins al barri de Can Gambús. Les obres s'estan fent des del juliol passat i suposen connectar les xarxes sud i nord gràcies a una inversió d'1,2 milions d'euros, finançats en bona part per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Es calcula que, a mitjà termini, el consum d'aigua regenerada a Sabadell serà de 200.000 m³/any. L'objectiu és fer arribar la xarxa al màxim de parcs i de polígons de la ciutat per evitar el moviment de camions cisterna.

L'altra línia d'actuació passa per la creació d'una xarxa supramunicipal, gràcies a l'acord entre l'ACA i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), amb origen a Sabadell. L'objectiu és que aquests recursos hídrics es podrien utilitzar, per exemple, per regar el Campus de la UAB a Bellaterra, les zones verdes o fer-la servir per a usos alternatius al Parc de l'Alba de Cerdanyola. Els treballs per fer-la realitat començaran al llarg de 2025.

 

Aigües del subsòl


Un altre dels projectes imminents passa per la instal·lació d'una planta potabilitzadora d'aigua a les instal·lacions de la Serra d'en Camaró, on es tractaria l'aigua procedent de les mines Marí Vinyals i Ripoll i també del pou del Parc Catalunya. Amb aquesta acció es preveu recuperar fins a 1 hm³ d'aigua anual el 2025. Aquesta aigua freàtica permetria ampliar les possibilitats de reg, de neteja viària i d'altres usos autoritzats com l'industrial.

Les obres de canalització des de les instal·lacions de la Serra d'en Camaró fins a la carretera de Caldes han de començar aquest any i acabar el 2025. També s'haurà de fer una conducció per connectar el pou del Parc Catalunya amb la futura potabilitzadora a través de l'avinguda Francesc Macià.

De la mateixa manera, amb el tractament adequat de potabilització, una part de l'aigua recuperada de pous i mines també s'incorporaria a la xarxa d'aigua potable.

"El que requereix aquest país és afrontar l'aigua amb mesures estructurals, i nosaltres les hem pres, les estem executant, i no únicament a Sabadell. Si érem capaços de portar la regenerada més enllà de Sabadell, estem deixant d'agafar aigua d'ATLL, que és l'empresa pública de la Generalitat de Catalunya, que ens dona aigua a tots els catalans"

Enric Blasco, president d'Aigües Sabadell