En directe: De 07:00 a 08:00
Notícies en Xarxa
A continuació:
De 08:00 a 10:00
Notícies Matí
De 10:00 a 11:00
A les portes de Troia
El regidor d'Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha presentat els canvis en el càlcul de la prestació d'urgència. El regidor d'Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha presentat els canvis en el càlcul de la prestació d'urgència.
09.03.2018 12:55

S'amplia el llindar màxim per accedir a les prestacions d'urgència social

Els serveis socials municipal han canviat els requisits per accedir a les prestacions d'urgència social, per tal d'ajustar-se a la realitat de les famílies més necessitades de Sabadell. La principal modificació és en el llindar màxim d'ingressos, que fins ara era d'1,3 vegades l'Índex de la Renda de Suficiència de Catalunya, i ara s'amplia fins a 2 vegades i mitja aquest índex. En el cas de les famílies amb persones amb discapacitat, aquest índex s'amplia fins a les tres vegades. Tot i així, el regidor d'Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha matisat que això no suposarà ampliar el nombre de persones que rebran la prestació. “Ja estan arribant, ja estem atenent a bona part d'aquesta població, que té aquests paràmetres de 2,5 IRSC, però ho fem per una via extraordinària. Per tant, sabem que no hi haurà un allau de gent arribant als serveis socials, ja ho estem fent això. Però això no és una cosa automàtica, no és una prestació que la gent té dret per a uns determinats ingressos, sinó que va acompanyat d'un pla de treball i d'una situació de dèficit que s'ha de donar. No tothom està en situació de dèficit”, assegura.

El regidor ha justificat la necessitat d'aquest canvi perquè l'anterior mètode de càlcul estava “desfasat i no responia a la realitat dels usuaris que venen als serveis socials i a la realitat sociològica fruit de la crisi, que ha canviat molt l'escenari social tant al país com a la ciutat”.

Per això, a més del llindar també s'han modificat els preus de referència de la cistella, que fins ara eren els de 2011. Ara, es tindrà en compte els preus establerts pel Col·legi d'economistes el 2017 i s'incorporaran també noves necessitats a la cistella, com la quota d'internet, el transport o l'educació i el lleure. Aquesta prestació es relacionarà amb la Renda garantida de ciutadania per tal d'evitar duplicitats en les prestacions. Fernàndez ha especificat que respon a uns objectius: “D'una banda, aquesta vocació d'intentar assolir el màxim de famílies amb necessitats. I de l'altra, poder racionalitzar, gestionar correctament, fer els canvis necessaris perquè els recursos s'utilitzin de manera més intel·ligent, perquè al final, aquests diners són de tots els veïns i veïnes de la nostra ciutat”, ha explicat el regidor.

A més, es vol que totes les prestacions vagin acompanyades d'un pla de treball per tal que les persones que les rebin en siguin el menys dependents possibles. El 2017, els serveis socials municipals van atorgar 5.077 prestacions a 1.356 famílies, una xifra inferior al 2016, quan es van atorgar 6.828 prestacions. El regidor d'Acció Social considera positiu que hi hagi cada vegada menys persones ateses perquè significa que milloren la seva situació i la pobresa no es cronifica.