En directe: De 20:00 a 21:00
Hotel Suís (R)
A continuació:
De 21:00 a 21:15
Notícies Migdia (R)
De 21:15 a 22:00
Fórmula Musical
Espanya es va penjar el bronze la temporada passada | Cedida Espanya es va penjar el bronze la temporada passada | Cedida
28.03.2019 20:22

Set waterpolistes de l'Astralpool debuten a l'Europa Cup del canvi de normativa

A tres setmanes de la disputa de la Final Four de l'Eurolliga a Can Llong, set waterpolistes del l'Astralpool Club Natació Sabadell han posat rumb aquest matí cap a Torí (Itàlia) on des de demà i fins diumenge se celebra la segona edició de l'Europa Cup de seleccions. Es tracta de les habituals amb el combinat que dirigeix Miki Oca: Laura Ester, Mati Ortiz, Anni Espar, Bea Ortiz, Maica Garcia, Judith Forca i Paula Leitón. Una competició, aquesta Europa Cup, que canvia de format després d'estrenar-se ara fa un any a Pontevedra sota el paraigua de la LEN. Aquest cop s'organitza de forma conjunta amb la FINA i amb la implicació a la Lliga Mundial. Els tres medallistes d'aquesta competició es classificaran per a la Superfinal, on es repartirà el primer bitllet per als Jocs Olímpics de Tòquio (Japó). "És una competició que fa il·lusió jugar. Va bé per connectar amb la selecció, desconnectar una mica del Club i poder agafar energia després", reconeix la defensora de boia de l'Astralpool i de la selecció, Mati Ortiz.

El debut de la selecció espanyola als quarts de final de l'Europa Cup tindrà lloc demà (17h) contra Holanda, actual campiona d'Europa. Un rival de nivell, tot i no disposar actualment d'una lliga domèstica potent. "Haurem d'estar al 100% però nosaltres som molt fortes i, per exemple, al preolímpic les vam guanyar a casa seva i ens vam classificar", recorda Ortiz. Actualment, les 'oranje' compten amb la millor portera d'Europa, Laura Aarts, i la millor jugadora del continent el 2018, Sabrina van der Sloot, una waterpolista amb qui les jugadores de David Palma ja es van creuar fa poques setmanes als quarts de final de l'Eurolliga contra l'Orizzonte. La segona edició de l'Europa Cup la tornen a disputar les sis seleccions més potents del panorama europeu: Espanya, Holanda, Grècia, Itàlia, Hongria i Rússia, i el guanyador de l'eliminatòria de demà s'haurà d'enfrontar a la selecció transalpina a les semifinals.

Entra en joc la nova normativa del waterpolo

L'Europa Cup també suposarà el primer gran banc de proves de la nova normativa que a poc a poc s'anirà introduint en el món del waterpolo, arribant a culminar amb la Superfinal de la Lliga Mundial, el Mundial de Gwangju (Corea del Sud) d'aquest estiu i els JJOO. El passat 10 de desembre, la FINA va aprovar en el seu Congrés Extraordinari celebrat a Hangzhou (Xina) una sèrie de canvis importants en les regles del joc. Les propostes van rebre una pràctica unanimitat per part de totes les federacions presents, inclosa l'espanyola, que les posarà en pràctica a partir de la pròxima temporada. Els canvis es resumeixen en dues novetats tecnològiques, nou modificacions de normes existents i la creació d'una de nova.

El denominador comú és el dinamisme. Sintetitzant les novetats, el temps de possessió es reduirà de 30 a 20 segons en els córners, després d'un rebot o d'una expulsió. Fins ara, els entrenadors podien demanar un temps mort per quart; ara en tindran dos per a tot el partit. A més, el temps de descans entre el segon i el tercer parcial es reduirà de cinc a tres minuts. A partir d'ara, els jugadors podran llançar directament a porteria en un córner i, en les faltes, es reprendrà el joc des del punt on estigui la pilota i no on s'hagi comès la falta. L'àrea d'influència dels penals, a més, s'amplia fins als sis metres. 

Aquestes són algunes de les novetats més tècniques però n'hi ha dues que han cridat especialment l'atenció. Els porters tindran permès, amb la nova normativa, creuar el centre de la piscina i sumar-se a l'atac com a porter-jugador en moments puntuals. L'altra novetat serà la implementació d'un sistema de videoarbitratge per detectar si la pilota ha creuat completament la porteria. Accions polèmiques de violència o agressions, en canvi, es revisarien 'a posteriori'. Aquests canvis s'han de diferenciar dels del waterpolo olímpic. El COI va decidir ampliar la participació d'equips femenins de 8 a 10 però va limitar les convocatòries a només 11 waterpolistes, en comptes dels 13 habituals.

"A la Copa del Món del passat setembre ja vam jugar amb aquestes normes. Hi ha diferències però tampoc les van xiular tan diferents. M'imagino que també era una qüestió que ens adaptéssim les jugadores i els àrbitres", admet Mati Ortiz. A l'Hotel Suís, també ha entrat a valorar aquest canvi Nani Guiu, l'exentrenador de l'Astralpool i ara director tècnic de waterpolo de la Federació Catalana de Natació: "És ben clar. El primer que volen és que el joc sigui molt més viu i molt més dinàmic, que s'acabin els 'pressings' que no et permeten ni moure't i marcar molts més gols. M'agradarà veure com xiulen els àrbitres però s'ha d'afavorir molt el joc de moviment. De moment, genera dubtes a tothom".

Nani Guiu: "El CNS està dos graons per sobre"

L'extècnic de l'Astralpool té el gran honor d'haver dirigit l'equip a les quatre Eurolligues que hi ha a les vitrines de Can Llong, tres de les quals aconseguides, precisament, a casa. "Crec que no hi ha color. El Sabadell ha fet un equip boníssim, probablement el millor que hi ha hagut mai. A més, estan jugant molt bé", ha reconegut Guiu, que també ha assegurat que les de David Palma són més potents que les seves rivals: "El Padova crec que és l'equip que pot representar menys problemes. Malgrat que no estiguem parlant de mals equips, jo crec que el Sabadell està dos graons per sobre de l'Olympiacos i el Vouliagmeni"