En directe: De 13:00 a 14:00
Hotel Suís
A continuació:
De 14:00 a 14:15
Notícies Migdia
De 14:15 a 15:00
Fórmula Musical
Un meteor dels Perseids creuant la volta del cel de nit | Manel Martín Un meteor dels Perseids creuant la volta del cel de nit | Manel Martín
14.08.2019 18:22

Setmana de Perseids malgrat la Lluna plena

La Lluna taparà enguany les llàgrimes de Sant Llorenç. Aquest fenomen que es produeix cada mes d'agost, tindrà una dura competència amb una lluna plena aquesta nit. Malgrat això els astrònoms asseguren que es podran seguir veient aquests Perseids tan famosos que sembla que brollin de la constel·lació de Perseu. "El petit problema que tenim aquests anys és que la Lluna creix molt i dimecres tenim lluna plena i això farà que les més dèbils no es puguin veure" detalla Albert Morral, director científic de l'Observatori de Sabadell.

Per observar-los però és imprescindible anar a una zona ben fosca. Una de les zones més fosques del Vallès és el Coll d'Estenalles, a Matadepera, però a Catalunya també hi ha cels més nets. "Un és per la zona del Pedraforca, o Àger al Mont-sec, i també conec que hi a la Terra Alta al voltant d'Horta de Sant Joan i pobles del voltant, el cel es veu molt bé" aconsella Morral. Es pot observar a ull nu, no calen estris però existeixen ja algunes aplicacions mòbils com Star Walk 2 per localitzar la constel·lació de Perseu i veure'n més. Per horari, haureu d'anar tard, ja que és més habitual que les més intenses apareguin de matinada.

La tradició ens fa pensar que aquestes esteles blanques i verdoses que veiem les nits centrals de l'agost són estrelles, però la ciència ens ha rectificat. Es tracta de matèria bruta en suspensió en l'univers que col·lideix amb l'atmosfera. "La Terra en la seva òrbita cada any pels volts del 12 d'agost travessa una zona del cel plena de pedretes, ja que va passar un cometa. Els cometes van perdent material i sembla que ens caigui pedres a sobre" diu Morral. I és un fenomen que cada any es reprodueix.