La UAB vol que s'inverteixi l'1% del PIB en la universitat pública
El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente, ha reclamat un augment de les inversions destinades a la universitat pública i que siguin equivalents a l'1 per cent del Producte Interior Brut (PIB). Així ho ha traslladat aquest dimecres a la nova consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, amb qui --diu-- comparteixen aquest objectiu. Segons Lafuente, actualment l'aportació suposa entre un 0,5 i un 0,6 per cent del PIB i es troba molt lluny de l'1,3 per cent aproximat que marca l'OCDE.
"La universitat ha de ser motor de canvi social"
"Pensem que podria ser la direcció correcta arribar a un 1% de PIB en inversió en el sistema universitari, en investigació, en docència i en formació"
Oferta formativa
Enguany, la UAB oferirà 109 graus, 143 màsters oficials, 68 programes de doctorat, 99 màsters propis i 324 diplomatures i cursos de postgrau. Lafuente destaca que de cara al futur planteja la importància d'obrir a la formació més enllà de la comunitat universitària a través d'una oferta de microcredencial. El rector assenyala que això permetrà que davant d'una necessitat concreta o davant d'un canvi tecnològic, una persona es pugui formar en àmbits específics i adaptar-se als possibles canvis que es pugui trobar al llarg de la seva vida laboral.
"Poden ser de fins a quinze crèdits, que puguin ser apilables, de manera que una persona que fa diferents formacions pugui tenir un petit diploma o una formació reconeguda per les empreses de la universitat"
"Això no estem dirigint-ho únicament i exclusivament a persones graduades per la universitat, sinó a tot el públic, de manera que nosaltres puguem fer-li una formació específica que li pugui interessar"
La UAB dedica aquest any acadèmic a la lluita contra el canvi climàtic, impulsant la reducció de l'ús de combustibles fòssils. De fet, en el seu full de ruta estableix per aquest 2024 una reducció del consum d'aigua o energia, o eliminar l'ús de gas de manera definitiva al 2030, substituint-lo per l'ús d'energia d'origen verd.
Casos d'assetjament a la universitat
L'actual rector de la UAB també ha abordat els casos d'assetjament per part de professors que van sortir a la llum l'any passat i ha assegurat que la universitat els combat des de fa temps.
"Aquest any no hi ha hagut cap cas que ens hagi arribat, però en qualsevol cas hem continuat treballant"
"Teníem una sèrie de professors sancionats, hi ha un d'aquests docents que ja ha tornat i un altre que ho està a punt de fer i hem estat treballant internament per aconseguir millorar tots els procediments"