En directe: De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
A continuació:
De 07:00 a 08:00
Amunt el teló (R)
De 08:00 a 09:00
Sardanes
Un audiovisual i una audioguia, novetats pel 200 aniversari de la Casa Turull | Cedida Un audiovisual i una audioguia, novetats pel 200 aniversari de la Casa Turull | Cedida
23.09.2020 13:44

Un audiovisual i una audioguia, novetats pel 200 aniversari de la Casa Turull

Un audiovisual i una audioguia, són les novetats que el Museu d'Art presenta aquesta mateixa tarda en el marc dels actes del 200 aniversari de la Casa Turull. Tots dos s'incorporen a l'equipament per donar-lo a conèixer, fent que els sabadellencs hi participin emocionalment, d'una banda. I de l'altra, avançant en el procés de virtualització dels espais museístics, un fet que la pandèmia ha accelerat.

La Casa Turull va ser reconvertida en museu als anys vuitanta. És l'única casa fàbrica que es conserva a la ciutat. Algunes estances es conserven tal com estaven decorades al segle XIX. L'any 1964, Joan Antoni Turull Darder va vendre la casa al municipi per 250.000 pessetes i una renda vitalícia. El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Sabadell, Carles de la Rosa, ha rememorat, al programa El Cafè, l'inici de la Casa Turull, explicant que "el dia 9 de gener de 1819, el senyor Pau Turull i Font va comprar dos solars als carrers de la Creueta i al de Sant Domènec, actual Doctor Puig, per una quantitat molt curiosa: 40 lliures, per fer la construcció de l'habitatge. La casa es va el mes de febrer de 1820". Podeu escoltar l'entrevista sencera aquí:

Els dos-cents anys es condensen en una instal·lació vídeo-artística a l'antiga capella, que es quedarà permanent a l'equipament i que duu per títol Tot és fum. Una casa, una ciutat i dos segles. Dura 10 minuts i consta de sis projectors enfocats entre tres parets. És obra de Lluís Campmajó, produida per Carina Garrido i amb música de Berni Mora. El guió és del periodista Plàcid Garcia-Planas i avança a través de la conversa de dos personatges, Enric Turull Comadran, que aparenta tenir 14 anys, en conversa amb el seu pare, Pere Turull Sallent, de 73. Se situen l'any 1869 i parlen de la família, de la casa i de la fàbrica, de la ciutat, també del poder i la seva estètica. C ombinant la narració i la teatralització, l'audiovisual recorda el dinar d'Isabel II a la casa, les 6 alcaldies del patriarca, els diputats a corts del llinatge o la visita del New York Times, però també els salaris baixos o el treball infantil.

També s'ha presentat Una audioguia pel mòbil, que s'inicia amb la veu de Clara Borrell, qui es presenta com un membre del servei de la Casa Turull, i comença a repassar la nissaga, els diferents tipus d'estances, i les relacions polítiques i socials que la família establia a la ciutat. L'audioguia es troba disponible en quatre idiomes, i està feta amb Visitmuseum, l'aplicació mòbil dels museus catalans. L'app presenta totes les dades pràctiques per a la visita i els enllaços corresponents per saber-ne més o per compartir l'experiència a les xarxes socials. En total, Visitmuseum disposa de 156 equipaments museístics i més de 1.300 registres de peces de museus. A l'audioguia del Museu de Sabadell, la segona veu que escoltarem és la de Janot Caba. Amb la seva narració es repassen les peces d'art de la col·lecció. L'acadèmia, els paisatges, el gènere historicista, figuracions o moments puntuals diversos. La iniciativa està promoguda pel Departament de Cultura i el d'Empresa i Coneixement.

 

capella