En directe: De 05:00 a 07:00
Fils de ciutat (R)
A continuació:
De 07:00 a 08:00
Notícies en Xarxa
De 08:00 a 10:00
Notícies Matí
Sílvia Carrasco, codirectora de la Memòria del Poble Gitano de Sabadell | Ràdio Sabadell Sílvia Carrasco, codirectora de la Memòria del Poble Gitano de Sabadell | Ràdio Sabadell
13.01.2025 12:12

Un estudi de l’Ajuntament i la UAB analitza la història dels gitanos sabadellencs

Els primers gitanos que van instal·lar-se a Sabadell ho van fer el 1795 al carrer d’en Font, conegut popularment com “el carrer dels Gitanos”. Des d’aleshores, la població ha anat creixent fins que Sabadell s’ha convertit “en la població catalana amb la presència més alta per persones gitanes”, segons l’antropòloga sabadellenca Sílvia Carrasco.

Gràcies a l’estudi Memòria del Poble Gitano de Sabadell, impulsat per l’Ajuntament i el Centre d’Estudis sobre les Dictadures i les Democràcies de la UAB, s’ha estudiat la història d’aquest col·lectiu, posant èmfasi en les discriminacions que han hagut de suportar al llarg de la seva història, especialment durant la dictadura franquista, patint persecució policial i rebuig social.
 

“És un poble resistent que insisteix en defensar una sèrie de formes de vida tradicionals que són mal vistes o considerades com a poc controlables per part dels estats i governs. Aquí es construeix una gitanofòbia molt arrelada que beu d’estigmes com que tots són iguals o presumptes delinqüents”
Sílvia Carrasco, codirectora de la Memòria del Poble Gitano de Sabadell


En paral·lel, la memòria inclou una exploració etnogràfica del poble gitano de Sabadell, amb entrevistes a una dotzena de persones d’entre 36 i 80 anys que parlen de qüestions diverses com la ciutat entre els anys 1931 i 1983, l’estigmatització, la política, el gènere o el treball, entre altres.

Per a Carrasco, es tracta d’un document inèdit, ja que “és el primer cop a l’Estat que es destina pressupost de memòria democràtica a estudiar la història del poble gitano des de la Segona República”. Ha de servir per conèixer millor aquestes persones i allò que tenim en comú.
 

“Totes les persones volem el millor pels nostres, volem benestar, volem que no hi hagi discriminacions, volem ser a partir de les nostres tradicions culturals... El poble gitano va ser desposseït de la seva llengua, la sensibilitat que tenim pel català també la podríem tenir cap als nostres veïns que a part de ser catalans, també són gitanos”


Podeu consultar el document en aquest enllaç o escoltar l’entrevista amb Sílvia Carrasco, aquí sota:
 

Fils de ciutat
Sílvia Carrasco, antropòloga: "Sabadell és la ciutat catalana amb més presència de persones gitanes"