Una moneda d'or amagada en una costella: la sorprenent descoberta a la Via Massagué
Les excavacions arqueològiques al solar de la Via Massagué 10-14 han tret a la llum algunes descobertes "molt excepcionals" del naixement medieval de la ciutat. La que destaca per sobre de les altres és un florí d'or de l'època de Pere el Cerimoniós, del segle XIV. N'ha subratllat la importància el director de les excavacions, l'arqueòleg Jordi Roig:
"És l'única moneda d'or que s'ha trobat en intervencions arqueològiques a Sabadell i també al Vallès. De fet, és la primera que hem localitzat després de quaranta anys d'intervencions. Trobar moneda d'or medieval és raríssim"
Una troballa que no només és singular pel seu material i el seu "incalculable" valor, sinó també pel context en què s'ha trobat.
"A l'interior d'un fragment de costella d'ovella és on ha aparegut aquesta peça, però en context de contenidor, de rebuig. Qui la va col·locar aquí, o bé tenia una finalitat d'endur-se-la o bé d'amagar-la, i va acabar amb les restes de deixalles culinàries"
En els 700 metres quadrats estudiats, arran de la construcció d'una nova promoció d'habitatges, s'han trobat restes de la muralla medieval, que protegia el barri del Raval. Entre les restes més antigues s'ha recuperat una sèrie de sitges per guardar gra dels segles XIII i XIV. També s'ha descobert un antic un casal d'habitatge que devia correspondre a algun personatge rellevant socialment o econòmica. Ho confirmen algunes de les altres peces descobertes, com un segell de bronze per signar documents sobre cera.
"Són unes peces molt singulars, uns segells personalitzats per signar sobre cera [...] a on hi ha l'escut del personatge i una inscripció a l'orla de l'escut amb el nom del propietari del segell"
En el cas del que s'ha trobat al Centre, la hipòtesi és que correspon a Arnau Ballester, un escrivà de la cort de Barcelona, ja que la inscripció i l'escut d'una ballesta així ho assenyalen.
Les troballes es queden a Sabadell
Com ha indicat Antoni Martín, arqueòleg del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, un cop s'hagin estudiat i documentat totes les peces -que també inclouen monedes de bronze i restes d'uns forns ceràmics del Raval medieval- acabaran a la col·lecció del Museu d'Hisòria.
"Totes les restes arqueològiques són de domini públic i han de quedar sota custòdia pública. Ara, tots aquests materials es processaran [...] i es dipositaran en una entitat pública. En aquest cas és clara: el Museu d'Història de Sabadell"
Una col·lecció que ben aviat s'engreixarà amb "una imporant troballa que s'ha fet al nucli històric" que el regidor de Cultura, Carles de la Rosa, no desvelarà fins el Dia Internacional dels Museus. Haurem d'esperar fins al 18 de maig.