En directe: De 07:00 a 08:00
Notícies en Xarxa
A continuació:
De 08:00 a 10:00
Notícies Matí
De 10:00 a 11:00
A les portes de Troia
Les dues entitats han presentat l'informe TransVallès al Casal Pere Quart | Marc Serrano i Òssul Les dues entitats han presentat l'informe TransVallès al Casal Pere Quart | Marc Serrano i Òssul
17.04.2019 22:16

Via Vallès i l'Associació per a la Promoció del Transport Públic proposen una autoritat de transport vallesana

Dues entitats de referència en el debat sobre el transport a la comarca, Via Vallès i l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (la PTP), proposen tres mesures als governs locals vallesans que surtin de les urnes el mes que ve. L'acció principal, que el Vallès es doti d'estructures pròpies, centrades en la regió, que en gestionin la mobilitat. Les opcions van des de la mera coordinació entre municipis, que entenen que no es produeix, fins a una autoritat de transport vallesana.

L'informe presentat aquest vespre en un acte al Casal Pere Quart es titula TransVallès. Parteix d'un diagnòstic simple: cal incrementar la quota d'ús del transport públic en desplaçaments entre municipis vallesans. Quatre de cada deu viatges entre el Vallès i el Barcelonès es fan en transport col·lectiu; en canvi, només s'hi fan un de cada deu viatges interns entre poblacions vallesanes.

A partir d'aquí, les dues entitats (Via Vallès i la PTP) formulen tres grans blocs de propostes als poders locals: el primer i principal, que s'estableixin mecanismes regionals (de tota l'Àrea Vallès, dels dos Vallesos) per coordinar municipis davant d'un sistema que —creuen— prioritza l'Àrea Metropolitana i dibuixa un Vallès dividit i perifèric.

L'adjunt al vocal del Vallès Occidental de la PTP, Adrià Ramírez, es pregunta: "Quina administració hi ha que tingui visió de Vallès en conjunt? Qui hi ha que tingui uns tècnics plantejant-se el Vallès en tota aquesta extensió? Per què? Perquè tens una sèrie de gent que se'l planteja des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i, per tant, com una cosa perifèrica, i tota una sèrie d'administracions que se'l plantegen des del punt de vista de municipi a municipi".

El document TransVallès: propostes per a una mobilitat més sostenible proposa un mapa unificat del transport públic vallesà i canviar la política tarifària perquè no penalitzi els desplaçaments dins el Vallès. En els dos altres grans blocs, proposa una bateria de canvis concrets en línies, freqüències i parades tant de tren com d'autobús per fer més àgil i racional el transport públic a la regió.

Manel Larrosa, de Via Vallès, rebutja que es responsabilitzi només l'administració central de la situació de la mobilitat a l'Àrea Vallès, que és —pensa— crítica. Larosa parla, obertament, d'un mandat perdut en què ajuntaments i consells comarcals no han correspost —diu— l'esforç fet des de l'anomenada societat civil.

L'arquitecte, però, no perd l'esperança: "Hem de confiar que el 26 de maig hi hagi eleccions i que els ajuntaments, amb això, canviïn radicalment, és a dir, que s'impliquin amb partides pressupostàries, amb funcionaris i amb regidors a la tasca de fer política comarcal, regional, supramunicipal... Digue'n el nom que vulguis, però que siguin accions que superin l'àmbit estricte del terme municipal".

Entres les propostes ferroviàries de l'informe TransVallès, hi ha potenciar la línia R-8 amb intercanviadors amb les línies que creua, crear una línia regional R-80 entre Reus i Girona, connectar el Vallès i el Baix Llobregat amb la R-7, o escurçar el temps de viatge a la R-4 amb un nou túnel a Montcada i Reixac. El redisseny de les línies d'autobusos permetria crear una malla ràpida, freqüent i fàcilment reconeixible, amb grans eixos com la N-150 entre Terrassa i Ripollet.